У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах. Для отримання фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проекти, які відповідатимуть вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Проте яке обладнання обов'язково має бути у їдальні школи?
На сьогоднішній день у більшості шкіл України харчоблоки у занедбаному стані. І це не тому, що їх не доглядали, а тому, що вони купувалися багато років тому. Тому оновлення харчоблоків є однією з найважливіших частин реформи шкільного харчування. Маркером якісних змін у системі харчування навчальних закладів має стати можливість швидко готувати безпечну, смачну та естетичну їжу у кожній школі чи садочку, урізноманітнити її асортимент, що далеко не в останню чергу залежить від кваліфікації кухарів, укомплектування харчоблоків професійним кухонним обладнанням. його роботу та інші важливі нюанси.
Основою сучасного харчоблоку є 4 типи технологічного обладнання:
- теплове – забезпечує процес приготування страв;
- електромеханічне – допомагає здійснити первинну обробку продуктів та підготувати необхідні інгредієнти;
- посудомийне - допомагає здійснити якісне очищення та дезінфекцію столового начиння;
- холодильне – відповідає за зберігання харчових продуктів у безпечному температурному режимі.
Теплове обладнання
Завдяки новітнім технологіям одна одиниця обладнання може повноцінно замінити цілий спектр традиційного (такого як котли, сковороди, що перекидаються, плити, шафи для смаження тощо).
Завдяки вбудованому штучному інтелекту, що активно використовується в процесі приготування їжі, практично мінімізується вплив людського фактора та досягається стабільність у приготуванні страв високої якості.
Електромеханічне обладнання
М'ясорубки, овочерізки, тістоміси, міксери і т.д. — значно спрощують роботу кухаря, роблять його більш продуктивним та безпечним. Наприклад, через функцію багатозадачності сучасна овочерізка не тільки нарізає овочі всіма можливими формами, а й швидко перетирає її в пюре за потреби. Нове обладнання забезпечує стабільність якості та естетичну привабливість готових страв.
Посудомийне обладнання
Сучасне посудомийне обладнання забезпечує високу продуктивність, безпеку та якість миття столового та кухонного посуду. Один посудомийний комплекс може очистити та знезаразити близько 1200 предметів на годину. Нові одиниці посудомийного обладнання досить економні. Наприклад, для миття двадцяти тарілок при температурі близько 85℃ використовується лише 3 літри води та не більше 10 мл миючих засобів. Це не можна порівняти з ручною працею за параметрами швидкості, якості та безпеки.
Холодильне обладнання
Сучасне холодильне обладнання забезпечує якісне зберігання продуктів та напівфабрикатів у правильній температурі. Використання новітніх технологій у сфері холодильного обладнання переміщує холод зі складів у виробничі цехи саме туди, де він і має бути.
Вимоги до технологічного обладнання
Рекомендоване обладнання
Ми допоможемо вибрати обладнання, підкажемо, як раціонально використовувати виробничі поверхні, оптимізувати процеси та вивести на новий рівень якість сервісу шкільної їдальні. І що важливо, все обладнання відповідатиме рекомендаціям та вимогам МОН.
Для консультацій звертайтесь за телефонами: +38 (068) 347-40-40 +38 (073) 347-40-40